2009. március 22., vasárnap

Bevásárlós vasárnap

Ha diplomatikus akarok lenni, azt mondom, vegyes érzelmeim vannak a mai tapasztalatokat illetően - kezdem a jóval, már csak azért is, mert nagyjából így történtek a dolgok időrendi sorrendben. Láttunk pár érdekes dolgot: a Hugenotten-Platz-on (ez egyike a város főutcáján - ami egyben sétálóutca is - levő három nagy térnek) kint volt a tűzoltóság két autóval, vagy húsz tűzoltóval, és a munkájukat bemutató - és gondolom, népszerűsítő - táblákkal. A gyerekeknek volt fecskendővel célba lövés is, mint ahogy az a képen is látszik. Találkoztunk póni vontatta, kunyhó alakú szekérrel, amin a turistákat furikázták. Eléggé bajoros kinézete volt; már maga az ötlet is kicsit giccses számomra. No persze belőlük lehet, hogy a bringó-hintó váltana ki nemtetszést a Margit-szigeten.

Aztán láttunk még két "echte ungarishce" lángosost is, de mivel pont ebéd után indultunk el, nem teszteltük le, hogy valóban tudnak-e annyit, mint a Balaton parti kollégáik, vagy csak a nevük utal a finom csemegére (mely szép emlékeket juttatott eszembe és egyből megkívántam egy pohárka jófajta Badacsonyi Olaszrizlinget, de hát azt már persze nem is tudják, mi). Igyekeztünk azért közleről szemügyre venni az árut, látszatra rendben is volt, de túl sok magyar beszédet egyik bódéból sem sikerült elcsípnünk...

Egy kisebb fajta autókiállításba is belebotlottunk, ahol volt 17 ezerről 10 ezer euróra leárazott vadiúj Volswagen Golf (ennyiért otthon tán még Suzukit se adnak), no meg jó pár Audi a kicsit vastagabb pénztárcájúaknak - egy új A4-esért akciósan "csak" 32 ezret kell leperkálni, az eredeti 45 ezer helyett.

És úgy látszik itt is elmaradhatatlan a tunning, ami persze vonzza a bámészkodókat (ld.: kövér apuka kisgyerekkel). Nem tudom, hogy a világválság számlájára írandó-e, vagy csak nem égeti ilyesmivel magát az Audi, minden esetre a kiszuperált darab csak egy Fiat volt. Azért felhívnám a figyelmet a kép bal alsó sarkában (nagyítás: klikk a képre) levő akciós hangszórót, melynek darabja potom 2.250 €. (Gyors matek: két pár árából már majdnem meg van a Golf.) És végül nem maradhat említés nélkül a zabra-csíkos terepjáró teherautó sem (erről kép a fotótárban - link a bal oldalon) Nem is tudtam, hogy Győzikének ilyen messze elér a keze...

Ezeket a dolgokat leszámítva sajnos azt kell mondanom, hogy bizony itt sem más a törzsközönség, mint otthon: ugyanaz a bamba bámészkodó borjúcsorda hömpölyög nyálát csorgatva, a másikat elsodorva, mint amit a Westendben láthatsz bármelyik hétvégén. Múlt héten volt szerencsétlenségem ott járni, hidd el, nem a levegőbe beszélek - sajnos. Úgy döntöttem, megvigasztalom magam egy finom fagyival, így bementem az Arcaden-be - az itteni pláza - mert ott nagyon finom fagyit lehet kapni. Hát majdnem, hogy meg is bántam: 15 percembe telt megtenni az amúgy 500 méteres utat a tömegben és további 10 perc volt, mire sorra kerültem. Hogy megérte-e? Nem tudom. Talán. Tényleg jól esett a fagyi - ami ezek után szinte csoda. De hogy még egyszer be nem megyek amikor ennyi ember van ott, az biztos. Lukács Laci (gy.k.: a Tankcsapda énekese) egyik szövege jut eszembe erről az egész vasárnapi bevásárlós tömegről:

"Hallom hogy csörög a kassza,
látom hogy az emberi massza

csak áll a sorban és az idejét b****a

közben azt gondolja mennyire klassz a

legdrágább kötél, hogy magát, egy divatos kampóra akassza."


(Ha esetleg elgondolkodtál volna ezen a pár soron, van tovább is... Megnézheted, ha ide kattintasz.)

2 megjegyzés:

  1. ...de azért szereted az embereket valld be :)
    (tudom a választ ;) )

    VálaszTörlés
  2. Persze. Ha nem szeretném, nem foglalkoznék velük. Mondjuk akkor nem is okoznának csalódást - de örömet sem.

    VálaszTörlés